U bent hier: Home / Fellows / Fellows voorgedragen door de Departementen Biologie en Chemie en door de richting biochemie en biotechnologie

Fellows voorgedragen door de Departementen Biologie en Chemie en door de richting biochemie en biotechnologie

 

Lieve Declercq, Executive Manager Biological Research Europe & Asia bij Estée Lauder Companies

Licentiaat in de chemie, richting biochemie (1986)
Aggregatie (1986)
Doctor in de wetenschappen, richting biochemie (1990)

Lieve_Declercq.jpg Sinds 1990 ben ik tewerkgesteld in de onderzoeksafdeling bij Estée Lauder, een internationaal bedrijf dat cosmetica produceert. Via verschillende functies ben ik kunnen doorgroeien tot hoofd van de afdeling Biologisch Onderzoek voor Europa. Heel recent is daar eveneens de verantwoordelijkheid voor het Biologisch Onderzoek in Azië bijgekomen.  

Deze job houdt in dat ik insta voor de onderzoeksprojecten die uitgevoerd worden in de eigen onderzoekslaboratoria en in samenwerking met verschillende universiteiten, in Europa en Azië, op het vlak van huidbiologie. Deze onderzoeksprojecten richten zich voornamelijk op het karakteriseren van het verouderingsproces in de huid, de verschillen tussen etnische groepen en het ontwikkelen van nieuwe actieve bestanddelen voor cosmetische toepassingen.  

Als wetenschappelijk woordvoerder van een van onze merken geef ik technische presentaties voor een aantal productlanceringen over heel de wereld. Dit geeft een boeiend perspectief op de eindtoepassingen van ons onderzoek. Door het internationale karakter, de uitgebreide waaier van activiteiten en de snelle evolutie binnen de sector, blijft deze functie me enorm boeien. Er valt steeds iets te beleven, steeds iets nieuws te leren. Een brede algemene wetenschappelijke basis, een gezonde nieuwsgierigheid en een getrainde kritische geest zijn hierbij onontbeerlijk. Mijn opleiding aan de KU Leuven heeft me een solide basis gegeven om te starten. De rest is een kwestie van open blijven staan om steeds opnieuw bij te leren en nieuwe uitdagingen aan te gaan.
 

Jos De Sadeleer, Technology lead bij Cargill

Licentiaat in de scheikunde (biochemie) (1979)
Doctor in de wetenschappen (1983)

Jos_De_Sadeleer.JPG Vanaf 1983 tot nu heb ik diverse (leidinggevende) functies bekleed in het onderzoeksinstituut van Cargill, voornamelijk rond de  kwaliteit van granen, hun verwerking tot hun basiscomponenten (zetmeel, eiwit, vezel, olie/kiem), toepassingen van de niet-zetmeelkomponenten, inclusief modificaties die leiden naar nieuwe toepassingen. Mijn huidige functie omvat de sturing en coördinatie van onderzoek naar de verwerking van granen en het gebruik van de afgeleide producten in Europa, en van één productgroep wereldwijd.

Mijn job bij Cargill laat me toe wetenschappelijk actief te blijven en de uitkomst van het onderzoek ook werkelijk ‘in de winkelrekken’ te zien verschijnen. Dank zij mijn opleiding kan ik één van de vele schakels zijn in productontwikkeling, niet alleen voor de ontwikkeling zelf, maar ook voor een aantal nevenaspecten als voedselveiligheid, warenwetgeving en dergelijke meer.

Buiten het bedrijf ben ik voorzitter van de sectie Voeding van de Koninklijke Vlaamse Chemische Vereniging en lid van de POC voor biochemie en biotechnologie van de KU Leuven.
 

Daniel Lips, ALGEMEEN DIRECTEUR BIJ ALMA, KU Leuven
 

Licentiaat in de chemie (1980)
Aggregatie (1985)
Doctor in de wetenschappen, biochemie (1984)

Daniel_Lips.jpg Ik heb ondertussen ruim 25 jaar ervaring in strategisch en operationeel leiding geven in de agro-industrie. Ik ben mijn industriële carrière gestart in R&D van levensmiddelenaroma’s bij Griffith Laboratories. Van 1986 tot 1999 was ik technisch directeur bij Goorden nv (food ingredients), en business development manager bij Impextraco nv (feed ingredients). Vervolgens deed ik crisis management als COO bij Varo Group (fruit) en CEO bij Ovofood (eieren). Van 2002 tot 2009 was ik Business Unit Manager bij Aveve Bloem. Ook daar heb ik een grondige reorganisatie doorgevoerd, zodat de verlieslatende afdeling opnieuw ruim winstgevend werd. Als zaakvoerder van Lipsius Management bvba, heb ik diverse bedrijven begeleid en geleid doorheen een transitie fase, een bekend voorbeeld is het Ijsboerke.

Momenteel ben ik aan de slag als algemeen directeur bij Alma, KU Leuven, “food and catering services for students and staff”.

Bij de keuze van een functie of een job, speelt er volgens mij een paradigma. Enerzijds ‘rol je er in’ en anderzijds ‘kun je maar vinden wat je zoekt’. In mijn opleiding heb ik heel wat zaken geleerd die een goede voorbereiding waren voor mijn loopbaan: het analytisch, conceptueel denken; een creatieve, thinking out of the box, approach; het vermogen om gegevens om te zetten in actionable information. Ook het ontwikkelen van een helicopter view en kritisch onderbouwen en opbouwen. En nog een belangrijke: geduldig volharden in het zoeken naar…

Jef Verplaetse, Managing Director en eigenaar van Laboratoria Smeets NV

Licentiaat
Aggregatie
Doctor in de wetenschappen
MBA Vlerick Management School

Jef_Verplaetse.jpg Gedurende zeven jaar heb ik als verkoopsdirecteur gewerkt voor de Belgische ziekenhuisdivisie van Baxter International, en in die periode zag Baxter zijn marktaandeel aanzienlijk stijgen. In 1988 heb ik de overstap gemaakt naar de wereld van verpakkingen, bij de films and packaging division van UCB (nu Amcor). Ik was er eerst verkoopsmanager voor het Duitse filiaal en vervolgens general manager voor de vestiging in Gent, waar ik grote herstructurerings- en investeringsprojecten mocht begeleiden. Daarna heb ik drie jaar voor Raychem gewerkt, in de telecom- en energiesector, als country manager en international operations manager. Ik was verantwoordelijk voor innovatie in telecom (glasvezel) en voor de globale operationele werking in Europa, de VS en Mexico. In 1999 ben ik CEO geworden bij Van Genechten Packaging, een belangrijke Europese producent verpakkingen in vouwkarton, met vestigingen in Nederland, Frankrijk, Duitsland, Polen en Rusland. De doelstellingen waren reductie van de kosten, innovatie en de ontwikkeling van een e-toevoerketen.

Einde 2008 heb ik samen met Philippe Houssiau Laboratoria Smeets overgenomen, een bedrijf gespecialiseerd in de productie van geneesmiddelen in poedervorm. Als Managing Director is het mijn opdracht binnen het bedrijf de groei te stimuleren. Voor de volgende twee jaar verwachten wij nagenoeg een verdubbeling van de omzet. Er is een derde plant gebouwd die tegen dan volcontinu zou moeten produceren. Eén van de ontwikkelingen die nog niet meegerekend wordt is een product voor herstel van de darmflora. We zoeken momenteel een partner voor het uitvoeren van een double blind studie. Een observatiestudie heeft aangetoond dat we na drie maand behandeling bij 100 % van patienten met dysbiose naar eubiose (normale flora) gaan. De pipeline van nieuwe ideeën is dus goed.